Monday 5 May 2014


Eelmise nädala kõige põnevam seik on vaieldamatult kakao istanduse külastus. Käisime pererahvaga  Kumasi lähedal asuvas kakaopiirkonnas ja täpsemalt ühes seal asuvas istanduses, mida pidas üks perekond. Kas teie teate kust kakao tuleb? Mina polnud kunagi kakaopuud ega toorest kakaouba maitsnud. Uba ise oli päris kibe aga seda ümbritses selline valge ollus, mis oli magus. Neile tegi muidugi nalja, kui ma esimese oa katki hammustasin ja kibedat maitset tundsin – tegelikult oleks lihtsalt seda uba ümbritsevat ollust pidanud sööma. 

 Perekond oli nii öelda farmi ’caretaker’ , mitte omanik. Nende elumaja asus istanduses sees – kuidas nad seal puude vahel orienteeruvad oli minu jaoks küll müstika. Peres kasvab 8 last ning elamiseks on väike kahetoaline hütike. Pereisa töötab 6 päeva nädalas, lisaks aitavad lapsed istanduse töödes kaasa. Koolis saavad nad käia kõige rohkem põhikooli lõpuni – rohkemaks raha ei ole. Nii et väga suuri tulevikuväljavaateid lastel ei ole. 

Kes veel teadlik ei ole, siis parasjagu on käimas üleeuroopaline kampaania „Make Chocolate Fair“ , mis nõuab šokolaadifirmadelt õiglase tasu maksmist kakaotalunikele. Oma allkirja kampaania toetuseks saad anda siin.



Istandus
Kakaopuu
Vili seestpoolt
Kuivatatud kakaouba






No comments:

Post a Comment