Sunday 23 March 2014

Minu vastuvõtval organisatsioonil on hetkel käsil uurimus mobiiltelefonide kasutuse ja leviku kohta Ghanas. Sel nädalal tegelesingi peamiselt materjali otsimisega internetist, mis on siinsetes oludes oluliselt raskendatud. Esiteks selle pärast, et internetis ei ole selle teema kohta nii palju materjali kui tahaks ja teiseks selle pärast, et igal suvalisel hetkel võib su läpakas pildi taskusse visata. Seda sellepärast, et elekter lülitati välja ja välja lülitatakse seda päevas keskmiselt kaks korda, vahel rohkem, vahel vähem. Nendel päevadel, kui elekter väljas oli, võtsin ette teekonna kesklinna ja käisin inimesi küsitlemas. See on uurimuse teine osa. Küsida erinevatelt noortelt, kuidas nemad enda mobiile kasutavad ja kuidas need neile abiks on olnud. Õnneks on inimesed kõik väga sõbralikud, nii et jutule saamine ei ole väga keeruline. Esimesed kaks kelle käest küsisin ehmatasid küll ära ja ütlesid, et nad ei soovi mu küsimustele vastata. Aga ma panen selle pigem nende kesise inglise keele oskuse arvele, ülejäänud olid rõõmsalt valmis. 

Nende intervjuude põhjal ei tulnud ühtegi väga silmatorkavat lugu esile - nii et esmaspäeval lähen uuesti linna peale. Üldiselt on mobiiltelefoni siin üsna kerge soetada. Muidugi kui paremat mobiiltelefoni tahad, siis pead raha koguma, sest need on päris kallid. Osta saad seda aga pea igalt tänavanurgalt - kui trotro vahepeal ummikus seisma jääb, lendavad sinna ümber erinevad kauba pakkujad. Ka mobiiltelefoni võid läbi trotro akna soetada - telefoni vastupidavuse suhtes ma väga optimistlik ei ole.



1 comment:

  1. aga kas neti kiirus on normaalne? saaksin seal ka tööd teha? See küsitlus on päris lahe asi, saad huvitavate inimestega juttu teha! Peab meelde jätma, et kui reisil vahel igav on saab ise ka teha küsitlust :)

    ReplyDelete